Overview

  • Project Type: Wall System 1
  • Installer: Astley Facades
  • Client: Fresh Student Living
  • The Depot Case Study

Quality is high on the list for the development of modern student accommodation. Student Housing Company, Fresh Student Living, appointed main contractor Watkin Jones to build its newest student accommodation based in Brougham Hayes, Bath, on the site of a former council depot and Territorial Army Hall.

Its design team’s vision was to create a high-quality development to improve the aesthetic appearance and enhance the local environment. It was required that the building should reflect the calibre of Bath as an historic centre and World Heritage Site, specifically as the site sits on the main route or gateway into the city and that it shouldn’t interfere or have a negative impact of the local heritage assets of the surrounding local area.

Watkin Jones selected SPSenvirowall’s Wall System 1 for its best thermal performance at the greatest value for this project.

The building, designed by architects AWW, set out to achieve a BREEAM rating of Very Good. A number of sustainable design features were incorporated into the construction of the building, including the use of materials with a low lifecycle environmental impact and embodied energy. With its well-known high-quality performance, SPSenvirowall’s Wall System 1 was well suited to this project and to meet the challenge set out by the developers.  

Specialist contractor Astley Facades was tasked with undertaking the installation of SPSenvirowall’s Wall System 1 for the 5 storey building, requiring 2200m2 of Mineral Wool to reach a thermal performance of up to 0.036W/mK. Mineral wool is easily cut and handled on site allowing it to easily fit the requirements of the installer.

The building with its mix of natural Bath stone blocks and matching render emphasises SPSenvirowall’s ability to exactly match any colour which was well suited to this development. SPSenvirowall’s silicone render, with its high resistance to environment pollutants and micro-organisms, was also ideal for this task, ensuring that the rendered finish will suit its surrounding area for a long time to come. To bridge the gap between the blockwork and rendered sections of the building, SPSenvirowall expanding sealing tape was used to seal against noise, driving rain, dust, drafts and heat loss between the two facades.

With its elegant façade and pavilions, the building provides stature to the local area and the gateway into the city and demonstrates the versatility of SPSenvirowall’s products which offers specifiers and installers thermally efficient, cost effective and simple methods of insulating any building type.